![Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2024/12/GettyImages-1724835521-600x470.jpg)
Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za dekoraciju:
Priprema:
1. Bjelanca odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg. Zatim dodati 25 g šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. Posebno umutiti žumanjke sa preostalim šećerom pa dodati snijeg od bjelanaca i promiješati. Zatim dodati brašno, gustin i polako promiješati varjačom.
3. Pripremljenu smjesu podijeliti na 2 dijela pa u jedan dio dodati čokoladu u prahu i promiješati.
4. Pleh obložiti papirom za pečenje i sipati u njega naizmenično žutu i braon smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Pečenu koru uviti u vlažnu krpu.
5. Posebno umutiti slatku pavlaku u čvrst šlag a zatim dodati otopljenu čokoladu i umutiti mikserom.
6. Omekšalu koru razviti i premazati džemom od jagoda. Zatim rasporediti šlag od čokolade i uzdužno utisnuti 2 banane. Koru pažljivo urolovati.
7. Posebno umutiti preostalu slatku pavlaku i premazati rolat.
Izvor: Dobra hrana