Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za preljev:
Priprema:
1. Višnje očistiti od koštica te ih staviti u cjediljku kako bi se ocijedile od suvišnog soka.
2. Složiti 2 kore jednu na drugu pa ih poprskati uljem. Ocijeđene višnje sjediniti sa šećerom te ih ravnomjerno rasporediti po pripremljenim korama, a zatim posuti mljevenim orasima i vanil-šećerom.
3. Filovane kore urolovati. Na isti način pripremiti savijače od ostatka materijala.
4. Odgovarajući pleh nauljiti i posuti brašnom, poslagati pripremljene pite savijače pa ih staviti u zagrijanu rernu na 200 °C da se peku.
5. U manjoj posudi sjediniti žumanjke i pavlaku te premazati pite. Pite vratiti u rernu da se zapeku.
6. Ohlađene pite isjeći na manje komade te posuti šećerom u prahu.
Izvor: Dobra hrana