Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Donosimo vam recept za odličan desert – Semifredo s jagodama
Potrebno je:
– 8 jaja, 16 kašika šećera, 400 g jagoda, 800 g slatke pavlake, 800 g sira maskarpone.
Priprema:
– 8 bjelanjaka umitite sa 8 kašika šećera, pa dobijenu masu ulijte u dva ista okrugla kalupa i pecite sat vremena na 140 stepeni Celzijusovih.
– Za to vrijeme posebno umutite 8 žumanjaka sa 8 kašika šećera, a posebno slatku pavlaku.
– Spojte žumanjke sa slatkom pavlakom i dodajte maskarpone (stalno miješajte).
– Kada se napravi glatka masa, u nju ubacite sjeckane jagode.
– Nakon toga, na dno kalupa stavite jednu koru, potom masu od jagoda, pa odozgo drugu koru.
– Prije serviranja ostavite kolač da se hladi četiri sata.
Izvor: Life Content
Foto: Mladen Sekulić