Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Jeste li probali sirove poslastice? Ako niste, pravo je vrijeme da to uradite, i to tako da je sami spremite. Danas vam donosimo recept za neodoljivu sirovu tortu od bijele čokolade i malina.
Sastojci
Podloga:
1 šoljica badema
6 hurmi
20 g kokosovog maslaca
1/2 kesice vanilin šećera
Krema od bijele čokolade:
2 šoljice indijskog oraha
60 ml limunovog soka
60 ml meda
50 g kokosovog maslaca
60 g kakao maslaca
1/2 kesice vanilin šećera
prstohvat soli
Preliv od malina:
250 g malina
3 kašike meda
60 g kakao maslaca
Priprema: Podloga: Kalupu za torte odvojite obruč i na podlogu stavite papir za pečenje. Vratite obruč, zategnite ga i izrežite višak papira za pečenje. Hurmama odstranite košpice i isijecite ih na manje komade. Kokosov maslac rastopite na temperaturi do 46 °C. Bademe i vanilin šećer izmiksajte u multipraktiku, ali ne u potpunosti do strukture brašna nego malo grublje. Dodajte hurme i miksajte dok se skroz ne poveže. Na kraju dodajte i rastopljeni kokosov maslac i miksajte dok se ne počne lijepiti. Podlogu dobro rukama utisnite u kalup i odložite u frižider dok ne završite kremu i preliv.
Krema od bijele čokolade: Indijske orahe potopite u vodi 2 sata prije pa ih isperite i iscijedite. Kakao i kokos maslac rastopite na tihoj vatri ili na pari. Sve sastojke za tortu, osim kakao i kokos maslaca, ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Na kraju dodajte kakao i kokos maslac i miksajte još malo. Prespite kremu iz blendera u posudu i držite na toplom mjestu dok ne završite miksanje preliva od malina.
Preliv od malina: Ako koristite zamrznute maline, prethodno ih dobro otopite, neka budu sobne temperature, kako se kakao maslac ne bi stegao prilikom miksanja. Prvo u blenderu izmiksajte sve sastojke za preliv, osim kakao maslaca. Potom dodajte i kakao maslac pa miksajte još malo. Kremu od bijele čokolade dodajte paralelno s prelivom od malina. Na kraju malo izmiješajte viljuškom kako biste dobili prošaranu tortu. Odložite u zamrzivač na 2-3 sata. Ako ćete tortu držati u zamrzivaču, uvijek je izvadite na sobnu temperaturu pola sata prije serviranja.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: Pinterest