![Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2024/12/GettyImages-1724835521-600x470.jpg)
Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Foto: Bakina kujna
Sastojci:
– 3 jajeta
– 150 g šećera
– 125 ml ulja
– 1 dl jogurta
– 280 g brašna
– 2 vanilin-šećera
– 1 prašak za pecivo
Za glazuru:
– 1,5 dl slatke pavalke
– 120 g čokolade za kuhanje
– 70 g kokosa
– veće papirne korpice
Priprema:
1. Bjelanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst snijeg postepeno dodajući šećer i vanilin-šećer.
2. Zatim dodavati jedno po jedno žumance muteći mikserom. Pred kraj miksanja u tankom mlazu sipati ulje i jogurt.
3. U dobijenu masu dodati mješavinu brašna i praška za pecivo, pa polako promiješati kuhačom.
4. Kalupe za mafine obložiti papirnim korpicama i u njih razliti smjesu za mafine. Peći u rerni zagrijanoj na 200°C dok ne pormene.
5. Dok se mafini peku, napraviti glazuru. Sjediniti izlomljenu čokoladu sa slatkom pavlakom, pa kuhati na pari dok se sastojci ne sjedine.
6. Vrhove pečenih mafina umakati u rastopljenu glazuru od čokolade, a zatim ih uvaljati u kokos.
IZVOR: BAKINA KUJNA