Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Kao današnji recept za zimnicu donosimo vam nešto slasno i voćno. Riječ je o breskvama u medu sa aromom cimeta.
Da bi se napravila slatka zimnica uglavnom su potrebne veće količine šećera, ali smo na blogu The praire homestad pronašli ovaj recept za slatke breskve u koji ne ide ni gram šećera.
Sastojci:
1,5 kg zrelih bresaka
9 šolja vode
šolja meda
štapići cimeta
Priprema:
Breksve ogulite od kožice, a to ćete najednostavnije uraditi tako što ćete ih potpiti u kipuću vodu na dva minuta, a zatim ih prebaciti u hladnu vodu. Kožica će sama otpasti.
Breskve otkoštite i izrežite ih na četvrtine.
Kad ste pripremili breskve u posudi na šporetu zakuhajte vodu i med.
U sterilizovane teglice, na dno stavite štapić cimeta, zatim poslažite breskve i zalijte ih medenom vodom.
Teglice dobro zatvorite, poslažite ih u veću posudu, nalijte vodu (malo ispod poklopaca) i kuhajte oko 25 minuta na srednje jakoj vatri. Na taj način će se kompot konzervisati.
IZVOR: POŠALJI RECEPT