Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Kao današnji recept za zimnicu donosimo vam nešto slasno i voćno. Riječ je o breskvama u medu sa aromom cimeta.
Da bi se napravila slatka zimnica uglavnom su potrebne veće količine šećera, ali smo na blogu The praire homestad pronašli ovaj recept za slatke breskve u koji ne ide ni gram šećera.
Sastojci:
1,5 kg zrelih bresaka
9 šolja vode
šolja meda
štapići cimeta
Priprema:
Breksve ogulite od kožice, a to ćete najednostavnije uraditi tako što ćete ih potpiti u kipuću vodu na dva minuta, a zatim ih prebaciti u hladnu vodu. Kožica će sama otpasti.
Breskve otkoštite i izrežite ih na četvrtine.
Kad ste pripremili breskve u posudi na šporetu zakuhajte vodu i med.
U sterilizovane teglice, na dno stavite štapić cimeta, zatim poslažite breskve i zalijte ih medenom vodom.
Teglice dobro zatvorite, poslažite ih u veću posudu, nalijte vodu (malo ispod poklopaca) i kuhajte oko 25 minuta na srednje jakoj vatri. Na taj način će se kompot konzervisati.
IZVOR: POŠALJI RECEPT