Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Sastojci:
300 g brašna
50 g šećera
1 kašika praška za pecivo
2 kašičice limunove korice
250 ml slatkog vrhnja
5 kašika limunovog soka
1 kašika kandiranog ili đumbira u prahu
200 g šećera u prahu
prstohvat soli
Priprema:
U većoj posudi pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo, limunovu koricu i prstohvat soli. Dodajte slatko vrhnje i dvije kašike limunovog soka. Miješajte dok ne dobijete tijesto, a ako su vam sastojci presuhi, dodajte još malo slatkog vrhnja ili mlijeka.
Umiješajte kandirani đumbir koji ste nasjeckali na komadiće ili đumbir u prahu, a zatim tijesto prebacite na radnu površinu i zamijesite tijesto. Razvaljajte tijesto u krug te ga narežite na trouglove jednake veličine. Prebacite ih na papir za pečenje i pecite na 190 stepeni oko 20 minuta ili dok ne poprime boju.
Za to vrijeme napravite preliv tako da pomiješate šećer u prahu s preostalim limunovim sokom. Trebali biste dobiti gusti preliv, pa svakako dodajte još limunovog soka ili šećera dok konzistencija ne bude dobra. Dobivenim prelivom poprskajte pogačice.
Izvor: gastro.24sata.hr