![Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2024/12/GettyImages-1724835521-600x470.jpg)
Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Foto: Guliver/Thinkstock
Sastojci:
3 jajeta
125 g putera
200 g šećera u prahu
1 kašičica ekstrakta vanilije
400 ml jogurta
120 ml mlijeka
370 g brašna
1 prašak za pecivo
Priprema:
1. Omekšali puter pjenasto umutiti sa šećerom u prahu. Dodati ekstrakt vanilije, jedno po jedno jaje i neprekidno mutiti masu.
2. Dodati jogurt i mlijeko i lagano promiješati sastojke.
3. U posebnoj posudi prosijati brašno, dodati so i prašak za pecivo pa promiješati.
4. Zatim, tome dodati umućene tečne sastojke i umutiti da se dobije svilenkasta i vazdušasta masa.
5. Tijesto sipati do 2/3 prethodno podmazanih kalupa za mafine. Nekoliko puta, s male visine, ispustiti kalup kako bi se tijesto što bolje rasporedilo.
6. Peći u ugrijanoj rerni na 180ºC oko 35 minuta.
7. Pečene mafine izvaditi da se prohlade, a zatim izvaditi iz kalupa i poslužiti po želji.
IZVOR: POŠALJI RECEPT