Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
pakovanje lisnatog tijesta
400 ml slatkog vrhnja
4 kašike šećera u prahu + za posipanje
oko 300 g bilo kog džema / umjesto džema možete koristiti sjeckano svježe voće.
Priprema:
Posudu za pečenje obložite papirom za pečenje. Zagrijati rernu na 200 stepeni. Na tepsiju stavite list lisnatog tijesta. Izbockajte ga viljuškom i ispecite u rerni dok ne dobije zlatno-braon boju. Nakon pečenja ohladiti tijesto, a zatim ga isjeći na osam identičnih pravougaonika. Bolje je koristiti nož sa zupcima da se preklopi ne raspadnu.
Hladno slatko vrhnje čvrsto umutite sa šećerom u prahu. Četiri pravougaonika lisnatog tijesta, namažite džemom, a zatim premažite slatkom pavlakom. Ako želite da koristite voće, dodajte nakon nanošenja slatke pavlake. Preostalim pravouganicima poklopite kolač. Pospite šećerom u prahu.
Izvor: Ženski magazin