Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
– 2 kisele jabuke srednje veličine
– 1,5 kašika ulja
– 2 vanilin-šećera
– 220 g mekog brašna
– 2 jajeta
– 50 ml jogurta
– 100 ml mlijeka
– 1/2 kašike cimeta
– 1/2 praška za pecivo
– 3 kašike šećera
– ulje za prženje
– 50 g šećera u prahu za posipanje
Priprema:
1. Umutiti jaja sa šećerom i vanilin-šećerom, pa dodati mlijeko i jogurt.
2. Posebno sjediniti brašno s praškom za pecivo i cimetom, te dodati u smjesu od jaja i uzmješati žicom.
3. Jabuke oguliti, očistiti od košpica i peteljki, pa izrendati na krupno rende. Dodati ih u smjesu i polako promiješati.
4. U šerpi zagrijati ulje. Kašikom vaditi pripremljenu smjesu i spuštati je u vrelo ulje. Uštipke pržiti s obje strane dok ne porumene. Vaditi ih na papirnu salvetu da bi upila suvišu masnoću. Sačekati da se prohlade pa posuti šećerom u prahu.
IZVOR: BAKINA KUJNA