Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
180 g maslaca
260 g šećera u prahu
1 vanilin-šećer
1 kiselo vrhnje (200 g)
6 jaja
2 kašike limunove korice
2 kašike narandžine korice
sok limuna
sok narandže
270 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
Postupak pripreme:
Omekšali maslac izmiksajte sa šećerom u prahu i vanilin-šećerom. Miksajući dodajte jedno po jedno jaje. Kada ste dobro sjedinili smjesu dodajte kiselo vrhnje i koricu limuna i narandže. Ponovo izmiksajte te dodajte sok jednog limuna i sok narandže, ako je manja onda možete sav sok, ali ako je veća onda pola. Nastavite miksati pa polako dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo.
Dobićete finu i aromatičnu smjesu. Košarice za muffine napunite smjesom te ih stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C, 20 do 25 minuta. Kada su muffini gotovi, pustite da se ohlade, a zatim ih po želji možete posuti šećerom u prahu.
Izvor: gastro.24sata.hr Foto: Nevena Josipović