Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
– 200 g maslaca
– 1 šolja smeđeg šećera
– 2 jajeta
– 1,5 kašičica ekstakta od vanilije
– 1 šolja isjeckane čokolade za kuhanje
– 1 šolja izmrvljenih pereca
– 2 kašike ulja
– 2 šolje brašna
Za dekoraciju:
– 50 g čokolade
– 1 kašika ulja
– kesica šlaga
– nekoliko cijelih pereca
Priprema:
1. Mikserom umutiti puter sa šećerom da postane pjenast, dodati jaja i ekstrakt vanilije, a zatim nastaviti s mućenjem.
2. Postepeno dodavati brašno, komadiće čokolade, pola šolje izmrvljenih pereca i sve sastojke povezati kuhačom.
3. Pravougaoni kalup za pečenje postaviti pek-papirom, izliti smjesu za biskvit, poravnati gornju površinu i posuti ostatkom mrvljenih pereca.
4. Peći u zagrijanoj rrni na 190°C oko 40 minuta. Pečen kolač izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohladi.
Finalni postupak:
1. Pjenasto umutiti šlag, a čokoladu s uljem rastopiti na pari. Kolač preliti čokoladnom glazurom, isjeći na šnite, pa na svaku šnitu nanijeti kuglicu od šlaga i zabosti cijelu perecu.
IZVOR: TORTE I KOLAČI