Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
120 g margarina
120 g štaub šećera
120 g pečenog neslanog kikirikija
100 g čokolade za kuhanje
120 g keksa
Za glazuru:
50 g čokolade za kuhanje
2 kašike kakao praha
3 kašike šećera
1 dl vode
1 kašika ulja
Priprema:
Kikiriki izblendajte, a keks izlomite rukama. U odgovarajuću posudu pjenasto umutite margarin sa štaub šećerom, kikiriki, keks i preko sipajte istopljenu čokoladu. Sve dobro sjedinite kuhačom ili rukama. Na uljem podmazanu dugačku tacnu izručite smjesu i rastanjite na debljinu do dva centimetra.
Za glazuru stavite u manju posudu vodu, šećer, čokoladu i kakao i kuhajte uz miješanje dok ne dobijete dovoljnu gustinu. Na kraju dodajte ulje, izmiješajte, pa time prelijte kolač. Stavite u frižider da se dobro ohladi i stegne, pa ga sijecite na štangle.
Izvor: recepti.zena.blic.rs