Štrudla s makom

by | 16 Augusta, 2013

Strudla-Sa-Makom

Sastojci:
Za tijesto:

  • 1 kg mekog brašna tip-400
  • 250 g putera
  • 5 žumanjaka
  • kora od 1 limuna
  • 5 dl mlijeka
  • 1 kvasac
  • 3 kašike šećera
  • 1/2 kašičice soli

Za fil:

  • 500 g mljevenog maka
  • 2 dl mlijeka
  • 100 g suhog grožđa
  • 200 g šećera
  • 2 vanil-šećera
  • 100 g šećera u prahu (za posipanje)

Priprema:
Tijesto:

1. U manjoj posudi sjediniti kvasac s malo mlijeka, te dodati 1 kašiku šećera, 1 kašiku brašna, malo soli i ostaviti da nadođe.
2. Posebno sjediniti 4 žumanjka s 200 g putera, ostatkom šećera i mlijeka, i rendanom korom limuna, pa sipati kvasac i polako dodavati brašno mijeseći sve vrijeme. Tijesto treba mijesiti dok ne počnu da se pojavljuju mehurići.
3. Umješeno tijesto pokriti platnenom krpom, pa ostaviti na toplom dok se masa ne udvostruči.

Za fil:

1. Mlijeko prokuhati.
2. U odgovarajućoj posudi sjediniti mak, vanil-šećer, suho grožđe i šećer, te preliti ključalim mlijekom, kako bi se masa poparila.

Finalni postupak:

1. Nadošlo tijesto razvući oklagijom na debljinu od 1 cm, premazati ga ostatkom putera, te nanijeti fil i ravnomjerno ga rasporediti.
2. Svaki kraj tijesta dopola urolovati ka unutrašnjosti, tako da se urolovane polovine spoje.
3. Pripremljenu štrudlu staviti u nauljen, brašnom posut pleh, premazati žumanjkom te peći u zagrijanoj rerni dok ne porumeni, zatim je ostaviti da se ohladi i posuti šećerom u prahu.

Izvor: Dobra hrana