Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Priprema:
1. U dubljoj posudi sjediniti kvasac, mlijeko, kašičicu šećera i 1 kašiku brašna, te poklopiti krpom i ostaviti na toplom mjestu da odstoji 15 minuta dok kvasac ne nadođe.
2. U kvasac dodati ostatak šećera, malo soli i 200 g putera, te sve dobro sjediniti pa postepeno dodavati brašno i ručno mijesiti dok tijesto ne počne da se odvaja od ruku.
3. Umješeno tijesto ostaviti da odstoji 40 minuta.
4. Posebno sjediniti sjeckane bademe, kajsije, suho grožđe, šećer u prahu i višnje.
5. Nadošlo tijesto razvući oklagijom na debljinu od 1 cm te ga premazati pripremljenim filom i urolovati. Ostatak badema i višanja utisnuti po rolovanoj štrudli. Pripremljenu štrudlu ostaviti još 30 minuta da nadođe.
6. Pleh za pečenje nauljiti, posuti brašnom, te staviti štrudlu i peći je u zagrijanoj rerni 40 minuta na 200 °C. Pečenu štrudlu preliti ostatkom otopljenog putera.
Izvor: Dobra hrana