Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Sastojci:
Za preljev:
Priprema:
1. Orahe sitno isjeckati. U odgovarajućoj posudi sjediniti kiselo mlijeko, 2 dl ulja, šećer, jaja, prašak za pecivo i sjeckane orahe. Dobro izmiješati kako bi se dobila kompaktna masa.
2. Dublju tepsiju nauljiti te dno prekriti s dvije kore za pitu. Poprskati ih uljem, kiselom vodom, nanijeti tanak sloj pripremljenog fila i prekriti jednom korom za pitu. Postupak ponavljati dok se ne utroši pripremljeni materijal, završiti s dvije kore za pitu.
3. Gornju koru premazati mješavinom ulja i mlijeka. Pitu isjeći na kocke željene veličine i peći je u zagrijanoj rerni na200 ºC dok ne porumeni.
Preljev:
1. U manjoj šerpi sjediniti šećer i vodu, te kuhati na umherenoj temperaturi dok se šećer ne otopi.
2. Limun oprati, isheći ga na kolutove i dodati u sirup pred kraj kuhanja.
3. Pripremljen preljev ostaviti da se ohladi.
Finalni postupak:
1. Pečenu pitu izvaditi iz rerne, još jednom definisati isječene kocke, te je vruću preliti hladnim sirupom i ostaviti da ga upije.
2. Ohlađenu pitu u kockama servirati na tacne i na svaku staviti kuglu sladoleda od čokolade.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept