Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Sutlijaš je mnogima omiljena poslastica iz djetinjstva, a ukoliko vam je dosadilo da ga jedete isključivo sa cimetom, svjetski kuhari su otkrili tajni sastojak i potpuno transformisali ovu poslasticu.
Sastojci:
– 200 g riže
– 250 g šećera
– 1 kesica želatina u prahu
– 1 kašika cimeta
– 1 vanilin šećer
– 1 litar mlijeka
– šlag
Priprema:
U šerpu sipati mlijeko, staviti na ringlu, malo ugrijati, pa dodati 3 kašike šećera i cimet. Promiješati i dodati rižu. Povremeno miješajući, kuhati sutlijaš dok se ne zgusne. Dodati vanilin šećer i dobro promiješati.
Rastvoriti želatin u vodi i ostaviti da omekša, pa dodati u sutlijaš. Preostali šećer sipati u drugu šerpu i pržiti dok ne dobijete karamel masu zlatne boje. U kalup za kuglof staviti karamel, dodati preko sutlijaš i ubaciti da se suši u rerni 30 minuta na 50 stepeni. Izvaditi i ostaviti da se ohladi.
Ohlađeno prevrnuti na tacnu, tako da karamel dođe gore. Mikserom ummutiti mlijeko i šlag, pa sredinu napuniti pomoću šprica, a potom šlagom ukrasiti i spoljašnju ivicu. Po želji odozgo ukrasiti orašastim plodovima.