Sutlijaš sa želatinom

by | 12 Novembra, 2016

Sutlijaš je mnogima omiljena poslastica iz djetinjstva, a ukoliko vam je dosadilo da ga jedete isključivo sa cimetom, svjetski kuhari su otkrili tajni sastojak i potpuno transformisali ovu poslasticu.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Sastojci:

– 200 g riže
– 250 g šećera
– 1 kesica želatina u prahu
– 1 kašika cimeta
– 1 vanilin šećer
– 1 litar mlijeka
– šlag

Priprema:

U šerpu sipati mlijeko, staviti na ringlu, malo ugrijati, pa dodati 3 kašike šećera i cimet. Promiješati i dodati rižu. Povremeno miješajući, kuhati sutlijaš dok se ne zgusne. Dodati vanilin šećer i dobro promiješati.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Rastvoriti želatin u vodi i ostaviti da omekša, pa dodati u sutlijaš. Preostali šećer sipati u drugu šerpu i pržiti dok ne dobijete karamel masu zlatne boje. U kalup za kuglof staviti karamel, dodati preko sutlijaš i ubaciti da se suši u rerni 30 minuta na 50 stepeni. Izvaditi i ostaviti da se ohladi.

Ohlađeno prevrnuti na tacnu, tako da karamel dođe gore. Mikserom ummutiti mlijeko i šlag, pa sredinu napuniti pomoću šprica, a potom šlagom ukrasiti i spoljašnju ivicu. Po želji odozgo ukrasiti orašastim plodovima.

http://www.lepotaizdravlje.rs/lifestyle/recepti/ovakav-sutlijas-jos-niste-probali-u-pitanju-je-tajni-sastojak-za-koji-ne-zna-ni-vasa-baka/