Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sutlijaš je mnogima omiljena poslastica iz djetinjstva, a ukoliko vam je dosadilo da ga jedete isključivo sa cimetom, svjetski kuhari su otkrili tajni sastojak i potpuno transformisali ovu poslasticu.
Sastojci:
– 200 g riže
– 250 g šećera
– 1 kesica želatina u prahu
– 1 kašika cimeta
– 1 vanilin šećer
– 1 litar mlijeka
– šlag
Priprema:
U šerpu sipati mlijeko, staviti na ringlu, malo ugrijati, pa dodati 3 kašike šećera i cimet. Promiješati i dodati rižu. Povremeno miješajući, kuhati sutlijaš dok se ne zgusne. Dodati vanilin šećer i dobro promiješati.
Rastvoriti želatin u vodi i ostaviti da omekša, pa dodati u sutlijaš. Preostali šećer sipati u drugu šerpu i pržiti dok ne dobijete karamel masu zlatne boje. U kalup za kuglof staviti karamel, dodati preko sutlijaš i ubaciti da se suši u rerni 30 minuta na 50 stepeni. Izvaditi i ostaviti da se ohladi.
Ohlađeno prevrnuti na tacnu, tako da karamel dođe gore. Mikserom ummutiti mlijeko i šlag, pa sredinu napuniti pomoću šprica, a potom šlagom ukrasiti i spoljašnju ivicu. Po želji odozgo ukrasiti orašastim plodovima.