Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Najviše volimo kada iz rerne zamiriše ukusan i sladak desert! Tart sa breskvama može biti ove sezone vaša omiljena poslastica!
Sastojci za tijesto:
170 g glatkog brašna
100 g mljevenih badema
50 g šećera
125 g maslaca
prstohvat soli
1 jaje
Sastojci za fil:
400 g krem sira
100 g šećera
1 jaje
1 kašika ekstrakta vanilije
3 breskve
Priprema: Zagrijte rernu na 200°C, a kalup za pitu premažite maslacem. Bademe, brašno, šećer, so i maslac izmiješajte i izmrvite rukama ili u električnom sjecku. Zatim dodajte jaje i formirajte kompaktno tijesto, pazeći da ga ne mijesite puno već samo dok se ne sjedini. Na pobrašnjenoj podlozi razvijte tijesto veličine pleha i stavite ga u kalup. Ostavite u frižider dok ne pripremite fil.
Pomiješajte sir, šećer, jaje i vaniliju. Breskve isijecite na polovine. Ohlađeno tijesto izbodite viljuškom i u njega ulijte fil. Zatim u krug poslažite breskve. Pecite 10 min, zatim smanjite temperaturu na 180°C pa pecite još 20-25 min, dok ne poprimi lijepu zlatnu boju.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: Pixabay