Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Najviše volimo kada iz rerne zamiriše ukusan i sladak desert! Tart sa breskvama može biti ove sezone vaša omiljena poslastica!
Sastojci za tijesto:
170 g glatkog brašna
100 g mljevenih badema
50 g šećera
125 g maslaca
prstohvat soli
1 jaje
Sastojci za fil:
400 g krem sira
100 g šećera
1 jaje
1 kašika ekstrakta vanilije
3 breskve
Priprema: Zagrijte rernu na 200°C, a kalup za pitu premažite maslacem. Bademe, brašno, šećer, so i maslac izmiješajte i izmrvite rukama ili u električnom sjecku. Zatim dodajte jaje i formirajte kompaktno tijesto, pazeći da ga ne mijesite puno već samo dok se ne sjedini. Na pobrašnjenoj podlozi razvijte tijesto veličine pleha i stavite ga u kalup. Ostavite u frižider dok ne pripremite fil.
Pomiješajte sir, šećer, jaje i vaniliju. Breskve isijecite na polovine. Ohlađeno tijesto izbodite viljuškom i u njega ulijte fil. Zatim u krug poslažite breskve. Pecite 10 min, zatim smanjite temperaturu na 180°C pa pecite još 20-25 min, dok ne poprimi lijepu zlatnu boju.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: Pixabay