Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Sastojci:
Sirup od jagode
350 g jagoda
4 kašike soka narandže
2 kašike šećera
Ostali sastojci
Piškote (trebaće vam otprilike 25 komada)
200 g mascarponea
4 kašike šećera u prahu
200 g grčkog jogurta
150 g jagoda
Priprema sirupa:
Operite, očistite i nasijecite jagode na manje komade. Prelijte ih sokom od narandže, pospite šećerom i stavite na laganu vatru. Pustite da krčka i povremeno promiješajte. Nakon nekoliko minuta, kad jagode omekšaju, maknite ih s vatre i zgnječite. Pričekajte da se malo ohladi, procijedite uz pomoć gaze ili cjedila, premjestite u čistu posudicu s poklopcem i stavite u frižider.
Priprema tiramisua:
Pripremite posudu za pečenje duboku barem osam centimetara. Izmiksajte mascarpone sa šećerom u prahu i grčkim jogurtom u pahuljastu i sjajnu kremu. Jagode operite i tanko nasijecite. Svaku piškotu umočite u ohlađeni sirup s obje strane, ali nakratko kako se ne bi razmočila. Poslažite ih tako da prekriju dno posude. Premažite polovinom kreme od mascarponea pa poslažite polovinu jagoda. Ponovite cijeli postupak i završite s nasječenim jagodama. Stavi u frižider na najmanje četiri sata!
Izvor: gastro.24sata.hr Foto: Guliver/Getty Images