Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Za marcipan:
Za fil:
Način pripreme:
1. Natopite suho grožđe u rum i vruću vodu na jedan sat.
2. Bademe za marcipan sameljite u blenderu. Dodajte šećer u prahu i ponovo uključite blender. Na kraju dodajte bjelanjak u tečnom obliku, pa dodajte male hladne vode. Izdvojte 50 g marcipana.
3. Ostatak marcipana stavite u činiju zajedno sa šećerom u prahu i maslacem, umutite ih mikserom. Odvojeno pomiješajte brašno sa praškom za pecivo. Isjecite kandirane korice limuna na male kockice. Ocijedite suho grožđe, ali sačuvajte male tečnosti.
4. Dodajte jaja jedno po jedno u umućenu smjesu. Nakon toga dodajte i brašno sa praškom za pecivo i nastavite da mutite. Dodajte suvo grožđe i kandirane korice i ručno promiješajte. lsjckajte oljuštene bademe, pa dodajte i njih.
5. Dobro namastite kalup za tortu (24 cm) sa pokretnim dnom. Isjecite od papira za pečenje krug za dno i postavite ga. Isjecite i traku za ivicu, koja bi trebalo da izlazi malo van kalupa. Sipajte mješavinu za tortu i poravnajte je. Ravnomjerno poređajte u krug oljuštene bademe. Pecite tortu na 160 stepeni dva sata, a nakon prvog sata provjerite čačkalicom.
6. U šerpici zagrejte marmeladu od kajsija sa ostatkom tečnosti u kojoj je bilo suho grožđe. Četkicom nanesite sirup po ivici torte, a nakon toga i odozgo.
7. Razvucite rukama odvojeni marcipan u dugu tanku kiflu. Dodajte šećer u prahu ako je potrebno. Spajalicom ili sl. napravite udubljenja po rubu marcipana. Marcipanom oivičite osnovu torte.
8. Poslužite tanko parče torte uz čašu poslepodnevnog čaja.
Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!
Izvor: 24Kitchen