Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Sastojci za tijesto:
Sastojci za osnovni krem:
Način pripreme:
1. Belanjke umutite u snijeg. Postepeno sipajte šećer i sve miješajte dok se potpuno ne rastopi.
2. Dodajte mljevene orahe, brašno, narendanu koru limuna i vanilin šećer. Smjesu pažljivo miješajte kašikom ili lopaticom. Sipajte u pravougaoni pleh na papir za pečenje.
3. Tijesto se peče na 150 stepeni u unaprijed ugrejanoj rerni.
4. U posudi izmiješajte brašno, šećer i vanilin šećer. Dodajte malo mlijeka dok ne nastane kaša. Dodajte žumanjak i narendanu koru od limuna. Sve dobro miješajte i postepeno razredite preostalim mlijekom.
5. Kuhajte dok ne postane gust krem.
6. Nakon što se krem ohladio, podijelite ga na dva dijela. U jedan dodajte 250 g maslaca koji ste umutili u fini krem sa 100 g šećera u prahu. Krem od maslaca dobro umutite mikserom.
7. U drugi krem dodajte 200 g crne čokolade koju ste rastopili na pari. I ovaj krem dobro mutite mikserom.
8. Ispečeno tijesto po dužini isjecite na tri trake. Ređajte koru, krem, koru, krem itd. Krem mažite jedan na na drugi, krem od maslaca i od čokolade. Tortu premažite sa strane i po površini kremom i ukrasite mljevenim orasima.
Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!
Izvor: 24Kitchen