
Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Priprema:
1. U kesu staviti 200 g piškota, te ih grubo isitniti oklagijom. Puter koji je prethodno omekšao na sobnoj temperaturi sjediniti sa isitnjenim piškotama i 50 g šećera, pa dobro izmiješati. Pripremljenu masu sipati u okrugao kalup za tortu, poravnati i staviti u frižider da se stegne.
2. Želatin pripremiti prema uputstvu sa kesice, a slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag. Kajsije očistiti od koštica, te polovinu izmiksovati u blenderu, a drugu polovinu isjeći na kocke. Ostatak piškota sitno isjeckati i poprskati sokom od kajsija.
3. Pripremljen želatin pomiješati sa miksanim kajsijama, jogurtom, 100 g šećera i vanil-šećerom.
4. U pripremljen fil dodati sjeckane kajsije, šlag od slatke pavlake i natopljene piškote, pa polako promiješati.
5. Stegnutu podlogu od piškota izvaditi iz frižidera, te na nju sipati pripremljen fil i vratiti u frižider. Ohlađenu i stegnutu tortu izvaditi iz kalupa.
6. Krem šlag od vanile pripremiti prema uputstvu sa kesice, premazati ga preko torte i dekorisati po želji.
Izvor: Dobra hrana