![Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2024/12/GettyImages-1724835521-600x470.jpg)
Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Jeste li probali sirove poslastice? Ako niste, pravo je vrijeme da to uradite, i to tako da je sami spremite. Danas vam donosimo recept za neodoljivu sirovu tortu od bijele čokolade i malina.
Sastojci:
Podloga: 1 šoljica badema, 6 hurmi, 20 grama kokosovog maslaca, 1/2 kesice vanilin šećera.
Krema od bijele čokolade: 2 šoljice indijskog oraha, 60 mililitara limunovog soka, 60 mililitara meda, 50 grama kokosovog maslaca, 60 grama kakao maslaca, 1/2 kesice vanilin šećera, prstohvat soli
Preliv od malina: 250 grama malina, 3 kašike meda, 60 grama kakao maslaca
Priprema:
Podloga: Kalupu za torte odvojite obruč i na podlogu stavite papir za pečenje. Vratite obruč, zategnite ga i izrežite višak papira za pečenje. Hurmama odstranite košpice i isijecite ih na manje komade. Kokosov maslac rastopite na temperaturi do 46 stepeni C. Bademe i vanilin šećer izmiksajte u multipraktiku, ali ne u potpunosti do strukture brašna nego malo grublje. Dodajte hurme i miksajte dok se skroz ne poveže. Na kraju dodajte i rastopljeni kokosov maslac i miksajte dok se ne počne lijepiti. Podlogu dobro rukama utisnite u kalup i odložite u frižider dok ne završite kremu i preliv.
Krema od bijele čokolade: Indijske orahe potopite u vodi 2 sata prije pa ih isperite i iscijedite. Kakao i kokos maslac rastopite na tihoj vatri ili na pari. Sve sastojke za tortu, osim kakao i kokos maslac, ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Na kraju dodajte kakao i kokos maslac i miksajte još malo. Prespite krem iz blendera u posudu i držite na toplom mjestu dok ne završite miksanje preliva od malina.
Preliv od malina: Ako koristite zamrznute maline, prethodno ih dobro otopite, neka budu sobne temperature, kako se kakao maslac ne bi stegao prilikom miksanja. Prvo u blenderu izmiksajte sve sastojke za preliv, osim kakao maslaca. Potom dodajte i kakao maslac pa miksajte još malo. Kremu od bijele čokolade dodajte paralelno s prelivom od malina. Na kraju malo izmiješajte viljuškom kako biste dobili prošaranu tortu. Odložite u zamrzivač na 2-3 sata. Ako ćete tortu držati u zamrzivaču, uvijek je izvadite na sobnu temperaturu pola sata prije serviranja.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: Pinterest