
Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za koru:
Za fil:
Priprema:
Kora:
1. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg pa postepeno dodavati šećer i žumanjke muteći sve vrijeme. Na kraju dodati lješnjake, ulje i brašno, te polako promiješati varjačom.
2. Okrugao kalup za torte prekriti papirom za pečenje, sipati pripremljenu masu i peći u zagrijanoj rerni 25 minuta na 200 stepeni C. Pečenu koru izvaditi iz kalupa i ostaviti je da se ohladi.
Fil:
1. Narandže oguliti, jednu isjeći na kolutove a ostale na kocke.
2. U odgovarajućoj posudi mikserom umutiti slatku pavlaku, šećer i vanil šećer. Ostaviti malo fila za dekoraciju, a u ostatak dodati švapski sir i želatin prethodno razmućen u malo hladne vode. Na kraju dodati narandže isjeckane na kocke i sve dobro izmiješati.
Finalni postupak:
1. Odgovarajući kalup obložiti folijom, te po dnu i bočnim stranicama naslagati narandže isječene na kolutove.
2. Sipati pripremljen krem, poravnati ga kašikom, pa prekriti pečenom korom i dobro pritisnuti.
3. Pripremljenu tortu ostaviti da se ohladi, pa je izvaditi iz kalupa i dekorisati.
Izvor: Dobra hrana