Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Za koru:
Za fil:
Za dekoraciju:
Priprema:
Kora:
1. Puter umutiti sa šećerom u prahu.
2. Mljeveni keks preliti mlijekom i dobro izmiješati.
3. Sjediniti smjesu od putera sa natopljenim keksom pa ručno izmiješati.
Fil:
1. Žumanjke odvojiti od bjelanjka i umutiti sa 80 g šećera. Potom kuhati na pari da se dobije gust fil. Pred kraj kuhanja dodati izlomljenu bijelu čokoladu, 1 dl mlijeka, i miješati dok se ne dobije ujednačena smjesa. Skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.
2. Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri. Sjediniti ga sa preostalim mlijekom pa promiješati i ostaviti u frižideru da se stegne.
3. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag a zatim u nju dodavati kašiku po kašiku želiranog mlijeka muteći mikserom dok se ne dobije gusta smjesa.
4. Ohlađeni fil od žumanjaka sjediniti sa kiselom pavlakom i krem sirom. Potom dodati u njega fil od slatke pavlake i želiranog mlijeka i polako promiješati varjačom.
5. Bjelanjak umutiti sa preostalim šećerom u čvrst snijeg pa dodati filu od žumanjaka i polako promiješati. Na kraju dodati maline i promiješati varjačom.
Finalni postupak:
1. U okrugao kalup za tortu sipati smjesu za koru i poravnati. Preko nje nanijeti pripremljen fil i ostaviti preko noći u frižideru da se stegne.
2. Sutradan tortu izvaditi iz kalupa i premazati je šlagom od slatke pavlake.
Izvor: Dobra hrana