Torta od sira i bijele čokolade

by | 19 Februara, 2013

Za koru:

  • 200 g mljevenog keksa
  • 100 g putera
  • 50 g šećera u prahu
  • 1,5 dl mlijeka

Za fil:

  • 5 dl mlijeka
  • 10 g želatina u prahu
  • 1 dl kisele pavlake
  • 2 dl slatke pavlake
  • 150 g krem sira
  • 200 g bijele čokolade
  • 3 jajeta
  • 160 g šećera u prahu
  • 250 g malina

Za dekoraciju:

  • 3 dl slatke pavlake

Priprema:

Kora:

1. Puter umutiti sa šećerom u prahu.
2. Mljeveni keks preliti mlijekom i dobro izmiješati.
3. Sjediniti smjesu od putera sa natopljenim keksom pa ručno izmiješati.

Fil:

1. Žumanjke odvojiti od bjelanjka i umutiti sa 80 g šećera. Potom kuhati na pari da se dobije gust fil. Pred kraj kuhanja dodati izlomljenu bijelu čokoladu, 1 dl mlijeka, i miješati dok se ne dobije ujednačena smjesa. Skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.
2. Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri. Sjediniti ga sa preostalim mlijekom pa promiješati i ostaviti u frižideru da se stegne.
3. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag a zatim u nju dodavati kašiku po kašiku želiranog mlijeka muteći mikserom dok se ne dobije gusta smjesa.
4. Ohlađeni fil od žumanjaka sjediniti sa kiselom pavlakom i krem sirom. Potom dodati u njega fil od slatke pavlake i želiranog mlijeka i polako promiješati varjačom.
5. Bjelanjak umutiti sa preostalim šećerom u čvrst snijeg pa dodati filu od žumanjaka i polako promiješati. Na kraju dodati maline i promiješati varjačom.

Finalni postupak:

1. U okrugao kalup za tortu sipati smjesu za koru i poravnati. Preko nje nanijeti pripremljen fil i ostaviti preko noći u frižideru da se stegne.
2. Sutradan tortu izvaditi iz kalupa i premazati je šlagom od slatke pavlake.

Izvor: Dobra hrana