Torta s ananasom

by | 20 Januara, 2014

torta

Sastojci:
Za kore:

  • 9 bjelanjaka
  • 9 kašika šećera
  • 3 kašičice praška za pecivo
  • 3 kašike sirćeta
  • 3 kašičice ruma
  • 6 kašika ulja
  • 3 kašike gustina
  • 3 kašike oštrog brašna

Za fil:

  • 9 žumanjaka
  • 5 kašika šećera
  • 6 dl mlijeka
  • 3 vanil-šećera
  • 150 g gustina
  • 125 g putera
  • 1 veća konzerva ananasa

Za dekoraciju:

  • 4 dl slatke pavlake

Priprema:
Kore:
1. Umutiti 3 bjelanjka s kašikom sirćeta u čvrst snijeg. Zatim postepeno dodavati 3 kašike šećera i mutiti dok se ne otopi.
2. Potom dodati kašiku brašna, kašičicu praška za pecivo i kašiku gustina pa promiješati. Na kraju dodati 2 kašike ulja i kašičicu ruma te promiješati varjačom.
3. Okrugao kalup prečnika 26 cm obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 160 oC 10 min. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dvije kore.

Fil:
1. Ananas izvaditi iz konzerve i procijediti a sok sačuvati.
2. Umutiti žumanjke sa šećerom i vanil-šećerom, dodati sok od ananasa i gustin pa dobro izmiješati.
3. Mlijeko kuhati dok ne provri a zatim sipati u njega smjesu od žumanjaka i kuhati na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje dok se ne zgusne.
4. U ohlađeni puding dodati omekšao puter i umutiti mikserom. Na kraju dodati kockice ananasa i promiješati.

Finalni postupak:
1. Kore premazati filom i naslagati ih jednu na drugu.
2. Slatku pavlaku umutiti u čvrsti šlag i premazati preko torte.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept