
Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za kore:
Za fil:
Za dekoraciju:
Priprema:
Kore:
1. Umutiti 3 bjelanjka s kašikom sirćeta u čvrst snijeg. Zatim postepeno dodavati 3 kašike šećera i mutiti dok se ne otopi.
2. Potom dodati kašiku brašna, kašičicu praška za pecivo i kašiku gustina pa promiješati. Na kraju dodati 2 kašike ulja i kašičicu ruma te promiješati varjačom.
3. Okrugao kalup prečnika 26 cm obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 160 oC 10 min. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dvije kore.
Fil:
1. Ananas izvaditi iz konzerve i procijediti a sok sačuvati.
2. Umutiti žumanjke sa šećerom i vanil-šećerom, dodati sok od ananasa i gustin pa dobro izmiješati.
3. Mlijeko kuhati dok ne provri a zatim sipati u njega smjesu od žumanjaka i kuhati na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje dok se ne zgusne.
4. U ohlađeni puding dodati omekšao puter i umutiti mikserom. Na kraju dodati kockice ananasa i promiješati.
Finalni postupak:
1. Kore premazati filom i naslagati ih jednu na drugu.
2. Slatku pavlaku umutiti u čvrsti šlag i premazati preko torte.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept