Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Sastojci:
Za koru:
Za fil:
Za dekoraciju:
Priprema:
Kora:
1. Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg a zatim dodati 2 kašike šećera i mutiti dok se ne dobije čvrst šam.
2. Posebno umutiti žumanjke s preostalim šećerom.
3. Sjediniti smjesu od žumanjaka sa šamom od bjelanjaka i promiješati. Potom dodati brašno i mljevene bademe te polako promiješati varjačom.
4. Okrugao kalup obložiti papirom za pečenje i u njega sipati pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 170ºC oko 30 min.
5. Pečenu, prohlađenu koru preliti sokom od narandže.
Fil:
1. Omekšali puter umutiti sa 150 g šećera u prahu i žumanjcima.
2. Posebno umutiti bjelanjke s preostalim šećerom pa dodati u smjesu od žumanjaka i promiješati. Na kraju dodati mljevene bademe i sve zajedno promiješati varjačom.
Finalni postupak:
Koru premazati pripremljenim filom i dekorisati šlagom od slatke pavlake.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept