![Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2024/12/GettyImages-1724835521-600x470.jpg)
Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Foto: Torte i kolači
Sastojci:
– 700 g čajnih kolutića
– 300 ml soka od narandže
Za fil:
– 400 ml slatke pavlake
– 300 g čokolade
Za dekoraciju:
– 200 g čokolade
– 4 kašike ulja
– šarene bombone
Priprema:
Fil:
1. U posudu staviti slatku pavlaku i 300 g čokolade izlomljene na kocke. Zagrijati na tihoj vatri (masa ne smije da provri) uz neprekidno miješanje dok se čokolada ne istopi.
2. Ostaviti da se dobro ohladi u frižideru oko dva sata pa umutiti mikserom.
Finalni postupak:
1. Čajne kolutiće podijeliti na tri dijela. Za jedan sloj torte potrebno je 14 čajnih kolutića.
2. Kolutiće potapati u sok od narandže, pa poredati na tacnu umjesto kore. Premazati sa 1/3 fila, te ponavljati postupak dok se ne utroši sav materijal. Trećim dijelom fila premazati tortu okolo.
3. Oko torte napraviti čokoladnu tarabicu. Pucketavu foliju isjeći makazama po dimenzijama torte.
4. Istopiti 150 g čokolade sa 4 kašike ulja na pari te špatulom razmazati po foliji i to na dio sa ispupčenjem. Ostaviti na sobnoj temperaturi da se malo stegne.
5. Folijom obmotati tortu i ostaviti da odstoji 10-15 minuta, a zatim pažljivo odlijepiti foliju od čokolade.
6. Po vrhu torte posuti mljevene čajne kolutiće i ukrasiti šarenim bombonama.