Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za kore:
Za fil:
Za dekoraciju:
Priprema:
Kore:
1. Umutiti 5 bjelanjaka u čvrst sijeg a zatim uz neprestano mućenje postepeno dodavati 5 kašika šećera i vanil-šećer.
2. Potom dodati 2 kašike brašna i 3 kašike mljevenog keksa te polako promiješati varjačom.
3. Kalup za tortu obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 180 ˚C dok ne porumeni. Na isti način od preostalog materijala ispeći još jednu koru.
Fil:
1. Jabuke oguliti, očistiti od sjemena i obariti. Potom ih procijediti od suvišne tečnosti i ispasirati.
2. Umutiti žumanjak sa šećerom i skuhati na pari.
3. Margarin umutiti sa šećerom u prahu pa sjediniti sa ohlađenom smhesom od žumanjaka, dodati orahe i keks te dobro izmiješati.
4. Fil podijeliti na dva dijela pa u jedan dio dodati otopljenu čokoladu i promiješati.
Finalni postupak:
Tortu filovati na sljedeći način: kora, fil od čokolade, kora, svijetli fil, šlag od slatke pavlake. Gotovu tortu dekorisati kriškama jabuka.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept