Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za koru:
Za fil:
Za dekoraciju:
Priprema:
Kora:
1. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i s 50 g šećera umutiti u čvrst šam.
2. Posebno umutiti žumanjke s preostalim šećerom. Dodati mlijeko, ulje, brašno, kakao i prašak za pecivo te umutiti mikserom.
3. Sjediniti šam od bjelanjaka s filom od žumanjaka i polako promiješati varjačom. U okruglom kalupu za torte na 200 ˚C ispeći koru.
Fil:
1. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag. Dunje izmiksati u blenderu.
2. Sjediniti šlag od slatke pavlake s maskarpone sirom, kašom od dunja, rendanom korom i sokom od limuna. Dodati nabubreli želatin i polako promiješati varjačom.
Finalni postupak:
1. Pečenu koru vratiti u kalup za tortu. Sipati preko nje pripremljeni fil i ostaviti u frižideru da se stegne.
2. Potom tortu izvaditi iz kalupa i premazati šlagom od slatke pavlake. Odgore preliti otopljenom čokoladom.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept