Torta s malinama

by | 22 Novembra, 2013

torta-sa-malinama1

Sastojci:
Za koru:

  • 4 jajeta
  • 120 g šećera
  • 70 g brašna
  • 50 g gustina

Za fil:

  • 1 kg zamrznutih malina
  • 2,5 dl soka od malina
  • 10 g želatina u prahu
  • 250 g maskarpone sira
  • 150 g šećera u prahu
  • 4 dl slatke pavlake
  • 1 crveni preliv za kolače
  • 1 limun

Priprema:

Kora:
1. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg.
2. Posebno umutiti žumanjke sa šećerom.
3. Sjediniti šam od bjelanjaka sa smjesom od žumanjaka, dodati mješavinu brašna i gustina te promiješati.
4. Pleh obložiti papirom za pečenje i u njega sipati smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ˚C dok ne porumeni. Pečenu koru uzdužno presjeći na tri dijela.

Fil:
1. Koru limuna izrendati na sitno rende, a sok iscijediti.
2. Sjediniti maskarpone sir sa šećerom u prahu pa dodati u njega sok i rendanu koru limuna.
3. Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode te dodati u smjesu od sira i promiješati.
4. Slatku pavlaku umutiti u čvrsti šlag, dodati 2/3 malina i izmiksati.
5. Sjediniti smjesu od sira sa šlagom od malina i promiješati.

Finalni postupak:
1. Prvu koru premazati polovinom fila i preklopiti drugom korom. Preko druge kore nanijeti preostali fil i završiti trećom korom.
2. Crveni preliv za kolače razmutiti sa sokom od malina i zagrijati do tačke ključanja.
3. Preko gornje kore rasporediti preostale maline pa nanijeti pripremljeni preliv.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept