Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za koru:
Za fil:
Priprema:
Kora:
1. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg.
2. Posebno umutiti žumanjke sa šećerom.
3. Sjediniti šam od bjelanjaka sa smjesom od žumanjaka, dodati mješavinu brašna i gustina te promiješati.
4. Pleh obložiti papirom za pečenje i u njega sipati smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ˚C dok ne porumeni. Pečenu koru uzdužno presjeći na tri dijela.
Fil:
1. Koru limuna izrendati na sitno rende, a sok iscijediti.
2. Sjediniti maskarpone sir sa šećerom u prahu pa dodati u njega sok i rendanu koru limuna.
3. Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode te dodati u smjesu od sira i promiješati.
4. Slatku pavlaku umutiti u čvrsti šlag, dodati 2/3 malina i izmiksati.
5. Sjediniti smjesu od sira sa šlagom od malina i promiješati.
Finalni postupak:
1. Prvu koru premazati polovinom fila i preklopiti drugom korom. Preko druge kore nanijeti preostali fil i završiti trećom korom.
2. Crveni preliv za kolače razmutiti sa sokom od malina i zagrijati do tačke ključanja.
3. Preko gornje kore rasporediti preostale maline pa nanijeti pripremljeni preliv.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept