
Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za kore:
Za fil:
Priprema:
Kore:
1. Umutiti 10 žumanjaka sa 250 g šećera u prahu.
2. Posebno umutiti bjelanjke u čvrst snijeg pa sjediniti sa smjesom od žumanjaka i polako promiješati varjačom.
3. Dodati rogač, brašno, cimet, kakao i prašak za pecivo. Sve sastojke polako promiješati varjačom.
4. Kockastu tepsiju obložiti papirom za pečenje pa u nju sipati polovinu smjese za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 200 *C oko 20 min.
5. Pečenu koru ostaviti da se ohladi, a zatim je poprečno presjeći napola. Na isti način ispeći još jednu koru pa je takođe presjeći napola kako bi se dobile ukupno četiri kore.
Fil:
1. U šerpu sipati 4 dl mlijeka i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko sa žumanjcima, šećerom i gustinom pa sipati u ključalo mlijeko. Kuhati uz neprestano miješanje da se zgusne.
3. U vruć fil dodati čokoladu i miješati dok se ne otopi.
4. Kada se fil ohladi, postepeno u njega dodavati kašiku po kašiku umućenog margarina sve vrijeme muteći mikserom.
5. Na kraju dodati sok od 1/2 limuna i rendanu koru limuna.
Finalni postupak:
Kore premazati pripremljenim filom i naslagati ih jednu na drugu. Ostatkom fila premazati cijelu tortu i dekorisati po želji.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept