
Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za kore:
Za fil:
Priprema:
Kore:
1. Umutiti 5 bjelanjaka u čvrst snijeg a zatim postepeno dodavati 5 kašika šećera muteći dok se šećer ne otopi.
2. Potom dodati 100 g sjeckanih urmi, 100 g sjeckanih oraha, 1/3 praška za pecivo i 1/3 vanil-šećera i polako promiješati. U okruglom kalupu obloženom papirom za pečenje na 180 *C ispeći koru. Na isti način od preostalog materijala ispeći još 2 kore.
Fil:
1. Na pari mutiti 15 žumanjaka s 10 kašika šećera.
2. Zatim dodati gustin i čokoladu pa miješati dok se čokolada ne otopi.
3. U ohlađeni fil dodati 250 g margarina i umutiti mikserom.
Finalni postupak:
Kore premazati pripremljenim filom i naslagati ih jednu na drugu. Šlag umutiti prema uputstvu sa kesice i njime premazati tortu.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept