Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za koru:
Za fil:
Za dekoraciju:
Priprema:
Kora:
1. Bjelanca odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg. Zatim dodati 25 g šećera i mutiti mikserom dok se šećer ne otopi.
2. Posebno umutiti žumanjke sa preostalim šećerom.
3. Sjediniti umućene žumanjke sa snijegom od bjelanaca i polako promiješati. Potom dodati brašno, gustin i dobro izmiješati da se dobije ujednačena smjesa.
4. Pleh obložiti papirom za pečenje. Sipati u njega pripremljenu smjesu za koru i ravnomjerno je rasporediti. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
5. Pečenu koru uviti u vlažnu krpu i ostaviti da omekša. Zatim je odviti, premazati džemom od malina i saviti u rolat.
Fil:
1. U odgovarajuću posudu sipati prašak za šlag pa postepeno dolijevati kiselu vodu muteći mikserom dok se ne dobije čvrst šlag.
2. Šlag sjediniti sa kiselom pavlakom i mljevenim keksom te dobro izmiješati. Na kraju dodati maline i polako promiješati.
Finalni postupak:
1. Rolat isjeći na parčad debljine 1 cm.
2. Dno okruglog kalupa za tortu prečnika 22 cm obložiti rolatima. Potom nanijeti pripremljeni fil od malina i prekriti ga preostalim rolatima.
3. Slatku pavlaku umutiti u šlag i premazati preko torte.
Izvor: Dobra hrana