Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za koru:
Za fil od limuna:
Za fil od malina:
Ostali sastojci:
Priprema:
Kora:
1. Bjelanca odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg. Zatim dodati 25 g šećera i umutiti mikserom.
2. Posebno umutiti žumanjke sa preostalim šećerom pa dodati šam od bjelanaca i promiješati. U dobijenu smjesu dodati brašno i gustin te polako promiješati varjačom.
3. U okruglom kalupu za tortu obloženom papirom za pečenje na 200 ºC ispeći koru. Pečenu koru poprečno presjeći napola da se dobiju dvije kore.
Fil od limuna:
1. Žumanjke i šećer umutiti mikserom.
2. Mlijeko sipati u manju šerpu i ostaviti da proključa. Potom dodati smjesu od žumanjaka i kuhati dok se ne zgusne. Zatim skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.
3. U ohlađenu smjesu od žumanjaca i mlijeka dodati sok od limuna, nabubreo želatin i promiješati.
4. Slatku pavlaku sa šlag fiksom umutiti u čvrst šlag. Dodati u smjesu od žumanjaka i promiješati.
Fil od malina:
1. Maline sjediniti sa 50 g šećera i izmiksati.
2. Bjelanca umutiti na pari sa preostalim šećerom da se dobije čvrst šam.
3. Slatku pavlaku sa šlag fiksom umutiti u čvrst šlag.
4. Sjediniti krem od malina, šam od bjelanaca, šlag od slatke pavlake i nabubreo želatin pa promiješati.
Finalni postupak:
1. Prvu koru premazati filom od malina i preklopiti drugom korom.
2. Potom nanijeti fil od limuna, poslagati maline i cijelu tortu premazati šlagom od slatke pavlake.
4. Bočne stranice torte obložiti piškotama i dekorisati po želji.
Izvor: Dobra hrana