Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Eggnog (liker od jaja) je vrlo vazdušastog ukusa, lak za piće i jako ukusan. Može da se pravi i bez alkohola, tako da ga mogu piti i djeca i trudnice. Jednostavno i ukusno!
Sastojci:
4 žumanceta
4 bjelanceta
100 g šećera
2 čašice bijelog ruma
3 čašice viskija
4 dl mlijeka
4 dl slatkog vrhnja
cimet
Priprema:
Odvojte žumanca i bjelanca.
U dublju posudu sipajte bjelanca i najsporijom brzinom umutite ih u snijeg, ali ne previše krut, a potom polako dodajte 50 g šećera i dalje lagano muteći.
Žumanca koja ste takođe umutili s 50 g šećera lagano dodajte u snijeg od bjelanaca. U dobijenu smjesu lagano dodajte alkohol, a zatim mlijeko i 2 dl slatke pavlake. Sve ovo treba raditi lagano, da smjesa ostane vazdušasta. Dodati ostatak umućene slatke pavlake.
Eggnog služite u šoljicama za punč, a ako ih nemate, koristite običnu šoljicu za kafu, koju ćete ukrasiti cimetom.
IZVOR: LIFE CONTENT