Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Kora:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti 6 belanaca u čvrst snijeg, a potom dodavati 200 g šećera muteći sve vrijeme.
2. U snijeg od belanaca dodati brašno, prezlu i mljevene orahe, pa lagano promiješati.
3. Pravougaoni pleh obložiti papirom za pečenje, sipati pripremljenu masu i peći je dok ne porumeni. Pečenu koru preliti sa 2 dl mlijeka.
Fil:
1. U dublju šerpu sipati 6 dl mlijeka i staviti da se kuva.
2. Posebno umutiti 2 pudinga od vanile, 200 g šećera, žumanca i 2 dl mlijeka.
3. Dobijenu mješavinu sipati u kipuće mlijeko i kuvati, uz stalno miješanje, dok se masa ne zgusne.
4. Zgusnutu masu ostaviti da se ohladi, a zatim je sjediniti sa penasto umućenim puterom i podijeliti na dva dijela.
5. U jedan deo staviti 100 g otopljene čokolade i dobro promiješati kako bi se dobio braon fil.
Finalni postupak:
1. Pečenu koru premazati žutim filom, pa poređati red keksa prethodno natopljenog u mlijeku, a preko nanijeti braon fil.
2. Tortu dekorisati sa 100 g rendane čokolade.
Izvor: Dobra hrana