![Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2024/12/GettyImages-1724835521-600x470.jpg)
Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Foto: Guliver/Thinkstock
Sastojci:
5 dl hladnog mlijeka
40 g kokosa
60 g brašna
80 g šećera
1 kesica vanilin-šećera
1 kašičica putera
*Za posipanje:
malo sjeckanih, neposoljenih pistacija ili sjeckanih pečenih badema ili lješnika i malo kokosa
Priprema:
1. U šerpi pomiješati hladno mlijeko sa kokosom, šećerom i vanilin-šećerom, pa postepeno dodavati brašno i sve dobro umutiti žicom.
2. Zatim šerpu premjestiti na šporet i miješati dok ne provri.
3. U ključalu smjesu dodati puter i miješati dok se ne otopi.
4. Skinuti sa vatre, smjesu rasporediti u četiri manje posude i prekriti providnom folijom.
5. Odložiti u frižider da se dobro ohlade, pa prije služenja posuti pistacijama, bademima ili lješnicima i kokosom.
IZVOR: POŠALJI RECEPT