Ukusna i osvježavajuća poslastica: Tart od višanja

by | 30 Juna, 2016
Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Sastojci:
Za koru:
– 300 g brašna
– 1/2 ravne kašičice soli
– 150 g hladnog putera
– 100 g štaub šećera
– 1 malo jaje
Za krem:
– 250 ml mlijeka
– 2 žumanca
– 40 g gustina (ili jedna kesica puding praha od vanilije, ako vam je lakše)
– 3 kesice vanilin šećera
– 100 g šećera
– 50 g omekšalog putera
Za voćni sloj:
– 300 g očišćenih višanja (jedno pakovanje)
– 100 g šećera
– 5 g želatina (pola kesice)

Priprema:
– Prvo pripremiti višnje. 300 g zamrznutih ili svježih očišćenih višanja pomiješati sa 100 g šećera. Ako su sveže i jedre malo ih kuhačom zgnječiti. Zagrijati do vrenja, i ostaviti da puštaju sok.
Pripremiti tijesto. U posudi za miješenje pomiješati brašno i so, dodati hladan puter isječen na kockice, pa prstima utrljati brašno u puter, da kockice nestanu i cijela smesa postane mrvičasta. Dodati prah šećer i jaje blago razmućeno viljuškom, formirati kompaktno tijesto bez mnogo miješenja, prvo kuhačom, pa rukama.
– Tijesto oblikovati u kuglu, staviti u kesu i spljoštiti, da se dobije deblji disk. Ostaviti u frižideru jedan sat.
Pripremiti fil. U jednoj šerpi žicom razmutiti 2 žumanca, 50 ml mlijeka i gustin. U drugoj zagrijati 200 ml mlijeka sa 100 g šećera i 3 kesice vanilin šećera, do vrenja. Sipati preko smjese u prvoj šerpi, vratiti na tihu vatru, kuhati uz neprestano miješanje žicom dok ne počne stezanje, pa još minut ili dva. Površinu fila obložiti plastičnom folijom, da se ne bi stvorila korica. Ostaviti da se ohladi.
– Dovršiti koru. Ohlađeno tijesto iz frižidera prebaciti na komad papira za pečenje i razvaljati u krug prečnika dovoljnog da pokrije dno i ivice kalupa od 25 cm. Uz pomoć papira prenijeti tijesto na pleh, utisnuti ga lijepo uz ivice i polako skinuti papir. Eventualne viškove koji prelaze ivice kalupa odsjeći nožem. Tijesto izbockati viljuškom, i peći oko 20-25 minuta na 180°C.
– Dovršiti fil. Smjesu koja se ohladila na sobnu temperaturu, ili je tek malo mlaka, prvo razmutiti mikserom, pa dodati omekšali puter i zajedno dobro umutiti, da se sve fino sjedini i krem postane gladak.
– Pečenu koru prebaciti na tacnu. Nafilovati koru, poravnati fil koliko god je moguće. Želatin (5 g) sipati u manje lonče, preliti sa dvije supene kašike hladne vode i ostaviti par minuta da nabubri.
– Zatim ga zagrijavati na tihoj vatri da postane tečan i da se sva zrnca želatina istope. Uliti otopljen želatin u višnje, koje su do sada već dobro pustile sok.

IZVOR: NAXI.RS