Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
– 150 g šećera
– 170 g putera
– 120 ml slatke pavlake
– 100 g mljevenih lješnika
– 50 g kokosa
– 150 g čokolade za kuhanje
– 3 kašike ulja
Priprema:
1. U šerpu sipati šećer i zagrijavati ga na umjerenoj temperaturi dok se ne karamelizuje.
2. Ubaciti puter i miješati dok se ne rastopi, pa sipati slatku pavlaku. Nastaviti kuhanje na umjerenoj temperaturi dok se smjesa blago ne zgusne.
3. Potom dodati mljevene lješnike i kokos, promiješati i ostaviti da se prohladi.
4. Posebno rastopiti čokoladu za kuhanje s malo ulja. Dobijenom smjesom premazati silikonski kalup za praline. Ostaviti u zamrzivač da se čokolada stegne.
5. Kada se čokolada u kalupu stegne, udubljenja napuniti filom od lješnika. Vartiti ponovo u zamrzivač da se i fil stegne. Gotove praline istisnuti iz kalupa.
IZVOR: BAKINA KUJNA