Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
450 g šećera
400 g meda
360 ml vrhnja za šlag (što masnije to bolje)
225 g maslaca
120 g tame čokolade
2 kašičice ekstrakta vanilije
Priprema:
U jednu posudu stavite sve sastojke osim vanilije te na srednje jakoj vatri rastopite uz stalno miješanje. Bitno je da smjesa dođe do temperature od po prilici 115 stepeni Celzijusa. Tu će vam super pomoći prehrambeni termostat ako ga imate, ako ne, to vam je otprilike 15-ak minuta nakon što karamela “prokuha”.
Ta temperatura je bitna iz jednostavnog razloga što ako je niste dosegnuli, bomboni će biti premekani, a ako je previše pređete, biće pretvrdi.
Sklonite s vatre te umiješajte vaniliju i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Prelijte karamelu u posudu preko koje ste stavili papir za pečenje te ostavite u frižideru na barem tri do četiri sata.
Karamelu režite najprije s vanjskih strana te kada izrežete jednu količinu ostatak vratite u hladnjak dok nasječeni dio upakujete.
Spakujte karamele na u staklenu posudu i uživajte u njima svakodnevno jer zapravo mogu stajati i trajati barem mjesec dana, ako ih naravno ne pojedete prije.
Izvor: gastro.24sata.hr Foto: Guliver/Getty Images