Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Sastojci:
300 gr mekog brašna
2 ravne kafene kašikice praška za pecivo
1 jaje
150 gr margarina
100 gr šećera
1 vanilin šećer
Za tamniju varijantu kolača
1/2 kafene kašikice cimeta
2 kafene kašikice kakao praha
4 kafene kašikice šumskog meda
Priprema:
Sve sastojke pomiješati u početku miskerom, a kasnije ručno. Margarin prije dodavanja malo omekšati u mikrovalnoj. Smjesu ostaviti da odmori desetak minuta prekrivenu kuhinjskom folijom. Tijesto razviti oklagijom na oko 5-8 mm i modlicama vaditi svaki kolačić posebno i redati u tepsiju na pek papir. Kada poredamo kolačiće na pek papir, staviti ih u rernu na 180 C oko 10 min.
*Dno keksa ne smije biti jače pečeno, boja mora biti jednaka i na dnu i na vrhu, pečeni kolači su dovoljno čvrsti na dodir ali opet se mogu malo pritisnuti. Hlađenjam očvrsnu još više.
Kada se kolačići ohlade ukrasite ih po želji.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto:Pinterest