Ukusni domaći slatkiš: Mus od kestena

by | 22 Aprila, 2016
Foto: Bakina Kujna

Foto: Bakina Kujna

Sastojci:
Za krem od kestena:
– 1 dl slatke pavlake
– 250 g kesten pirea
Za krem od bijele čokolade:
– 1,5 dl slatke pavlake
– 100 g bijele čokolade
– 1 žumance
– 50 g šećera u prahu
– 1 vanilin-šećer
Za karamel preliv:
– 100 g šećera
– 30 g putera
– 75 ml slatke pavlake
– prstohvat morske soli

Priprema:
Krem od kestena:
1. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, pa sjediniti s kesten pireom i dobro izmiješati.
Krem od bele čokolade:
1. U posudi za kuvanje na pari sjediniti 50 ml slatke pavlake s izlomljenom bijelom čokoladom i zagrijavati uz neprekidno miješanje dok se sastojci ne sjedine.
2. Posebno umutiti žumace sa šećerom u prahu i vanilin-šećerom, pa dodati u smjesu od bijele čokolade. Kuhati na pari neprekidno miješajući dok se šećer ne rastopi. Ostaviti da se ohladi, dodati šlag od preostale slatke pavlake i promiješati.
Karamel preliv:
1. U manju šerpu sipati šećer i zagrijavati na umjerenoj temperaturi dok se ne rastopi.
2. Ubaciti puter i slatku pavlaku, pa nastaviti s kuhanjem dok se sastojci ne sjedine. Ostaviti da se ohladi.
Finalni postupak:
1. Pripremiti četiri staklene čaše, te u svaku staviti pomalo krema od kestena, preliti s karamel-prelivom i prekriti kremom od bijele čokolade. Ostaviti u frižideru da se rashladi.

IZVOR: BAKINA KUJNA