Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za kore:
Za fil I:
Za fil II:
Ostali sastojci:
Priprema:
Kore:
1. Umutiti 5 bjelanjaka i 5 kašika šećera u čvrst šam.
2. Potom dodati 3 kašike griza i 3 kašike brašna pa polako promiješati varjačom.
3. Tepsiju obložiti papirom za pečenje te u nju sipati pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 180 ºC dok ne porumeni.
4. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dvije kore.
Fil I:
1. U šerpu sipati 5 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti žumanjke i puding sa preostalim mlijekom i vanil-šećerom pa sipati u ključalo mlijeko. Nastaviti sa kuhanjem uz neprestano miješanje dok se ne zgusne.
3. U ohlađenu smjesu dodati margarin i umutiti mikserom.
Fil II:
Umutiti šlag s mlijekom pa u njega dodati mljevene lješnjake i rendanu čokoladu, a potom promiješati.
Finalni postupak:
1. Prvu koru premazati 1/2 fila I, zatim nanijeti 1/2 fila II i preklopiti drugom korom. Isti postupak filovanja ponoviti još jednom i završiti trećom korom.
2. Posebno na pari rastopiti čokoladu sa slatkom pavlakom. Zatim ostaviti da se ohladi pa umutiti mikserom.
3. Filovanu tortu premazati kremom od slatke pavlake i čokolade, a bočne stranice dekorisati čokoladnom folijom.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept