Veganski puding od vanilije i limuna

by | 25 Januara, 2019

Sastojci:

1 šolja kokosovog mlijeka
1 šolja bademovog mlijeka s ukusom vanilije
2 kašike stevije
3-4 kašike soka od limuna (u zavisnosti od toga koliko želite kiseli puding)
prstohvat žute prirodne boje za hranu
malo soli
3 kašike kukuruznog skroba
1 kašičica ekstrakta vanilije
kora dva limuna
125 g kokosove pavlake

Priprema:

U manju posudu pomiješajte kokosovo mlijeko, bademovo mlijeko, šećer, limunov sok, prirodnu boju i so. Dodajte boju postepeno kako biste postigli željenu nijansu.

Stavite posudu na ringlu i zagrijte tečnost na laganoj vatri do blagog ključanja. Uzmite oko 1/2 šolje vrelog mlijeka i sipajte u posudu. Kukuruzni skrob pomiješajte sa mlijekom. Izlijte mješavinu kukuruznog skroba nazad u posudu sa kokosovim mlijekom i miješajte. Smjesa bi trebalo da se odmah zgusne. Nastavite sa miješanjem da biste spriječili stvaranje grudvica.

Uklonite sa vatre i dodajte ekstrakt vanilije. Ostaviti da se ohladi oko 15 minuta.  Zatim sipajte u veliku posudu i prekrijte prozirnom folijom.

Stavite u frižider 30-45 minuta. Nema potrebe da se potpuno ohladi, već samo tako da se u mješavinu može dodati kokosova pavlaka.

Puding sipajte u manje posude, prekriven prozirnom folijom i stavite ih u frižider na nekoliko sati ili preko noći. Prije posluživanja ukrasite kašikom slatke pavlake i borovnicama.

Izvor: Ženski magazin Foto: Guliver/Getty Images