Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Sastojci:
1 šolja kokosovog mlijeka
1 šolja bademovog mlijeka s ukusom vanilije
2 kašike stevije
3-4 kašike soka od limuna (u zavisnosti od toga koliko želite kiseli puding)
prstohvat žute prirodne boje za hranu
malo soli
3 kašike kukuruznog skroba
1 kašičica ekstrakta vanilije
kora dva limuna
125 g kokosove pavlake
Priprema:
U manju posudu pomiješajte kokosovo mlijeko, bademovo mlijeko, šećer, limunov sok, prirodnu boju i so. Dodajte boju postepeno kako biste postigli željenu nijansu.
Stavite posudu na ringlu i zagrijte tečnost na laganoj vatri do blagog ključanja. Uzmite oko 1/2 šolje vrelog mlijeka i sipajte u posudu. Kukuruzni skrob pomiješajte sa mlijekom. Izlijte mješavinu kukuruznog skroba nazad u posudu sa kokosovim mlijekom i miješajte. Smjesa bi trebalo da se odmah zgusne. Nastavite sa miješanjem da biste spriječili stvaranje grudvica.
Uklonite sa vatre i dodajte ekstrakt vanilije. Ostaviti da se ohladi oko 15 minuta. Zatim sipajte u veliku posudu i prekrijte prozirnom folijom.
Stavite u frižider 30-45 minuta. Nema potrebe da se potpuno ohladi, već samo tako da se u mješavinu može dodati kokosova pavlaka.
Puding sipajte u manje posude, prekriven prozirnom folijom i stavite ih u frižider na nekoliko sati ili preko noći. Prije posluživanja ukrasite kašikom slatke pavlake i borovnicama.
Izvor: Ženski magazin Foto: Guliver/Getty Images