Višnja torta

by | 22 Januara, 2014

Siena, Italien, Passanten in den Strassen von Siena

Sastojci:
Za koru:

  • 350 g šećera
  • 18 kašika vode
  • 250 g mljevenog keksa
  • 250 g mljevenih oraha
  • 200 g margarina
  • 100 g čokolade

Za fil od višanja:

  • 800 g kompota od višanja
  • 2 kašike gustina

Za bijeli fil:

  • 400 g pavlake
  • 4 dl slatke pavlake
  • 2 šlag fiksa
  • 100 g šećera u prahu

Za čokoladni fil:

  • 3 jajeta
  • 3 kašike šećera
  • 200 g čokolade
  • 4 dl slatke pavlake

Priprema:

Kora:
Sjediniti šećer i vodu pa prokuhati. Potom skloniti sa šporeta, dodati mljeveni keks i orahe, otopljenu čokoladu i margarin. Sve sastojke izmiksati kako bi se dobila ujednačena smjesa.

Fil od višanja:
Višnje ocijediti od soka a potom 2/3 soka staviti da prokuha. U preostalom soku razmutiti gustin, sipati u ključali sok i kuhati dok se ne zgusne. Pred kraj kuhanja dodati višnje i promiješati.

Bijeli fil:
Slatku pavlaku sa šlag fiksom umutiti u čvrst šlag. Dodati mješavinu kisele pavlake i šećera u prahu pa polako promiješati.

Čokoladni fil:
1. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg.
2. Na pari umutiti žumanjke sa šećerom, dodati čokoladu i miješati dok se ne otopi.
3. U ohlađenu smjesu dodati šlag od slatke pavlake i snijeg od bjelanjaka te polako promiješati varjačom.

Finalni postupak:
1. U kalup za tortu rasporediti smjesu za koru, preko nje sipati fil od višanja i ostaviti da se stegne.
2. Zatim nanijeti bijeli fil i na kraju fil od čokolade. Tortu ostaviti u kalupu da se stegne.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept