![Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2024/12/GettyImages-1724835521-600x470.jpg)
Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za koru:
Za fil od višanja:
Za bijeli fil:
Za čokoladni fil:
Priprema:
Kora:
Sjediniti šećer i vodu pa prokuhati. Potom skloniti sa šporeta, dodati mljeveni keks i orahe, otopljenu čokoladu i margarin. Sve sastojke izmiksati kako bi se dobila ujednačena smjesa.
Fil od višanja:
Višnje ocijediti od soka a potom 2/3 soka staviti da prokuha. U preostalom soku razmutiti gustin, sipati u ključali sok i kuhati dok se ne zgusne. Pred kraj kuhanja dodati višnje i promiješati.
Bijeli fil:
Slatku pavlaku sa šlag fiksom umutiti u čvrst šlag. Dodati mješavinu kisele pavlake i šećera u prahu pa polako promiješati.
Čokoladni fil:
1. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg.
2. Na pari umutiti žumanjke sa šećerom, dodati čokoladu i miješati dok se ne otopi.
3. U ohlađenu smjesu dodati šlag od slatke pavlake i snijeg od bjelanjaka te polako promiješati varjačom.
Finalni postupak:
1. U kalup za tortu rasporediti smjesu za koru, preko nje sipati fil od višanja i ostaviti da se stegne.
2. Zatim nanijeti bijeli fil i na kraju fil od čokolade. Tortu ostaviti u kalupu da se stegne.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept