Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za kore:
Za fil:
Priprema:
1. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg pa postepeno dodavati šećer i mutiti dok se ne otopi.
2. Potom dodati sirće i brašno te umutiti mikserom.
3. U pleh obložen papirom za pečenje sipati pripremljenu smjesu i peći u zagrijanoj rerni na 150 ºC.
4. Pečenu koru uzdužno presjeći dva puta da se dobiju tri kore.
Fil:
1. U šerpu sipati 1 l mlijeka, dodati šećer i kuhati dok ne proključa.
2. Posebno sjediniti 2 dl mlijeka, žumanjke, vanil-šećer i brašno pa umutiti mikserom. Sipati u ključalo mlijeko i kuhati dok se ne zgusne.
3. U ohlađenu smjesu dodati omekšao margarin i umutiti mikserom.
4. Voće očistiti i isjeći na kolutove, a slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag.
5. Prvu koru premazati trećinom fila, preko njega poslagati kolutove banana i premazati trećinom šlaga od slatke pavlake. Preklopiti drugom korom, premazati drugom trećinom fila, poslagati jagode i premazati drugom trećinom šlaga. Na kraju prekriti trećom korom, premazati preostalim filom i poslagati kolutove kivija. Bočne stranice torte premazati šlagom.
Izvor: Dobra hrana