
Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Voćna torta sa višnjama – donosimo vam odličan recept…
Sastojci:
Za koru:
Za fil:
Priprema:
Kora:
1. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodavati šećer muteći dok se šećer ne istopi.
2. Pred kraj mućenja dodati kašiku sirćeta.
3. U odgovarajuću tepsiju obloženu papirom za pečenje sipati pripremljenu smjesu. Sušiti smjesu od bjelanaca na 100 ºC 90 min.
Fil:
1. Sjediniti žumanjke i šećer pa uz neprestano miješanje kuhati na pari dok se ne dobije fina kremasta smjesa.
2. U prohlađenu smjesu od žumanjaka dodati omekšao margarin i umutiti mikserom.
3. Na kraju dodati rendanu bijelu čokoladu i polako promiješati.
Finalni postupak:
1. Šlag umutiti sa hladnom kiselom vodom. Višnje dobro ocijediti od suvišne tečnosti.
2. Osušenu koru premazati filom od žumanjaka, a zatim po njemu rasporediti višnje.
3. Tortu premazati šlagom i dekorisati po želji.
Izvor: Dobra hrana