Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za kore:
Za fil:
Priprema:
Kore:
1. Bjelanca i šećer umutiti, dodati otopljen puter, žumajke, gustin, brašno i so, pa lagano promiješati varjačom.
2. Pripremljenu masu sipati u poslastičarski džak. Pleh prekriti papirom za pečenje, pa u njega istiskivati fi l iz poslastičarskog džaka oblikujući krugove.
3. Formirane palačinke peći u prethodno zagrijanoj pećnici 8 minuta na 200 °C dok blago ne porumene. Pečene palačinke izvaditi iz pleha i ostaviti da se ohlade.
Fil:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti šlag prema uputstvu s kesice.
2. Ananas, kivi i narandžu oljuštiti pa isjeći na kocke.
Finalni postupak:
1. Pomoću poslastičarskog džaka nanijeti šlag na polovinu svake kore, preko posuti miješano voće, te opet premazati sloj šlaga.
2. Ovako pripremljenu palačinku preklopiti napola i posuti šećerom u prahu.
Izvor: Dobra hrana