Voćne pitice

by | 9 Maja, 2014

Clipboard021

Sastojci:
Za tijesto:

  • 1 pakovanje lisnatog tijesta
  • 1 jaje
  • 0,5 dl ulja
  • 4 veća reckava, metalna kalupa
  • 150 g pasulja

Za fil:

  • 500 g malina
  • 6 dl mlijeka
  • 2 pudinga od vanile
  • 2 dl slatke pavlake
  • 150 g putera
  • 1 bezbojni preliv za kolače
  • 4 kašike šećera
  • 2 vanil-šećera

Priprema:

Tijesto:
1. Lisnato tijesto istanjiti oklagijom na debljinu od 3 mm. Metalne kalupe nauljiti i obložiti istanjenim tijestom. Na sredinu tijesta staviti malo pasulja, da se ne bi dizalo prilikom pečenja, a krajeve premazati umućenim jajetom.
2. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Pečene korpice izvaditi iz kalupa. Na isti način od preostalog materijala ispeći još korpica.
Fil:
1. U manju šerpu sipati 4 dl mlijeka, dodati šećer, vanil-šećer i kuhati dok ne proključa.
2. U manjoj posudi umutiti ostatak mlijeka i prašak za puding od vanile, te dodati u ključalo mlijeko i kuhati na umjerenoj temperaturi miješajući sve dok se ne zgusne.
3. Zgusnut fil ostaviti da se ohladi, dodati puter i umutiti mikserom. Na kraju dodati šlag od slatke pavlake i polako promiješati.
Finalni postupak:
1. U ohlađene korpice sipati pripremljen fil i poravnati. Odozgo poslagati maline.
2. Preliv za kolače pripremiti prema uputstvu sa kesice i preliti preko malina.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept