Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Sastojci:
Za tijesto:
Za fil:
Priprema:
Tijesto:
1. Lisnato tijesto istanjiti oklagijom na debljinu od 3 mm. Metalne kalupe nauljiti i obložiti istanjenim tijestom. Na sredinu tijesta staviti malo pasulja, da se ne bi dizalo prilikom pečenja, a krajeve premazati umućenim jajetom.
2. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Pečene korpice izvaditi iz kalupa. Na isti način od preostalog materijala ispeći još korpica.
Fil:
1. U manju šerpu sipati 4 dl mlijeka, dodati šećer, vanil-šećer i kuhati dok ne proključa.
2. U manjoj posudi umutiti ostatak mlijeka i prašak za puding od vanile, te dodati u ključalo mlijeko i kuhati na umjerenoj temperaturi miješajući sve dok se ne zgusne.
3. Zgusnut fil ostaviti da se ohladi, dodati puter i umutiti mikserom. Na kraju dodati šlag od slatke pavlake i polako promiješati.
Finalni postupak:
1. U ohlađene korpice sipati pripremljen fil i poravnati. Odozgo poslagati maline.
2. Preliv za kolače pripremiti prema uputstvu sa kesice i preliti preko malina.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept